LTP Logistics merkitsee palvelumallilla

Joustoa, tuotantovarmuutta ja parempaa asiakaskokemusta.

LTP Logistics Oy on kaikenkokoisten tuottajien kumppani. Yrityksen kehittämät prosessit mahdollistavat elintarvikkeiden pääsyn suomalaisiin ruokapöytiin – tuotannon koosta tai välimatkoista riippumatta. Vantaalla toimiva elintarvikkeiden logistiikkaan keskittyvä yritys perustettiin vuonna 2011. LTP Logistics tarjoaa asiakkailleen tarpeen mukaisesti tuotteiden varastointia, keräilyä ja kuljetusta koko Suomen alueella. Se on ainoa laaja-alaisesti PK-tuottajia palveleva logistiikkayritys.

LTP solmi vuosi sitten Getran kanssa MaaS-sopimuksen, jonka myötä he tilaavat meiltä tuotemerkintää palveluna. Kävin jututtamassa ICT-päällikkö Tommi Salovaltaa, kuullakseni miten ratkaisu on toiminut.

Tommi Salovalta LTP Logistics Oy

Salovalta toimii yrityksessä ICT-päällikkönä. Hän on työskennellyt LTP:llä sen perustamisesta lähtien vastaten niin järjestelmistä kuin laitehankinnoistakin. Salovalta on itse kehittänyt järjestelmiä, joilla ohjataan konserniyhtiöiden liiketoimintaa. Omaan toimintaan kehitetty ohjelmisto on iso kilpailuetu, kertoo Salovalta, koska silloin voidaan mennä liiketoiminta – ei softa edellä.

LTP Logistics Oy on osa LTP Group – konsernia, johon kuuluvat lisäksi kuljetuspalveluita tarjoava LTP Cargo Oy sekä pesu- ja lavapalveluita tarjoava Lännen Teollisuuspalvelu Oy. Konserni työllisti vuonna 2023 noin 260 henkeä, ja sen liikevaihto oli 74,7 milj. euroa. Vahvan kasvun mahdollistavat ratkaisut, joilla pieniä tavaravirtoja yhdistetään isoiksi. Siitä hyötyvät niin kuluttajat, tuottajat kuin ympäristökin.

Tuoteturva ja jäljitettävyys ohjaavat  toimintatapoja

LTP:n toimialan eli elintarvikelogistiikan perusyksikkö on valkoinen HDPE-muovista valmistettu laatikko eli transbox. Transbox Oy:n valmistamat pinottavat laatikot soveltuvat erinomaisesti elintarvikkeiden kuljetukseen, sillä ne ovat kestäviä ja sietävät hyvin kosteutta sekä lämpötilan vaihteluita.

Elintarvikelaatikoita seurataan siten, että kunkin laatikon yksilöity viivakoodi luetaan asiakaskohtaisen keräilyn yhteydessä ja kytketään samalla kyseiseen asiakkaaseen. Toimitusketjun loppupäässä asiakas kykenee tunnistamaan laatikon sen kylkeen tulostetun tiedon eli asiakasmerkinnän avulla. Asiakaskohtaiset merkinnät pestään pois käyttökertojen välisissä laatikkopesuissa, joka asettaa edellytyksiä merkinnälle. Getran valikoimasta löytyy Videojet V4221-muste, joka on pestävä muste. 

 

Turvallinen elintarvikkeiden toimitusketju vaatii katkeamattoman 0:n ja 3 °C: n välisen lämpötilan.

Kun asiat toimii, ne voi unohtaa           

LTP Logistics Oy:n tuotanto pyörii aktiivisesti kuutena päivänä viikossa kolmessa vuorossa, ja tuona aikana merkintää tapahtuu keskeytyksettä. Salovalta arvioi nopeasti, että linjalla kulkee jopa 800 000 laatikkoa kuukausittain. Getran merkintäratkaisut ovat olleet keskeisessä roolissa tuotantovarmuuden parantamisessa jo vuodesta 2011 lähtien. 

Kun oli aika päivittää laitekantaa, LTP kiinnostui MaaS-palvelusta, joka mahdollistaa merkinnän kiinteään kuukausihintaan. Asennetut Videojet 1880-laitteet soveltuvat korkean tehonsa ja tuotantovarmuutensa vuoksi linjastolle. CIJ- eli jatkuvakiertoista mustesuihkuteknologiaa hyödyntävät laitteet ovat helppokäyttöisiä ja laajan mustevalikoimansa puolesta monipuolisia.

Yritykselle on ensisijaisen tärkeää ylläpitää tuotantovarmuutta, sillä mahdollinen vikatilanne merkitsee käytännössä hukkaa ja tehottomuutta. Huolto, joka sisältyy MaaS-palveluun, oli merkittävä tekijä valinnassa, Salovalta kertoo. ”Meille merkintälaitteiden toimivuus on todella kriittistä. MaaS-palveluun ennakoivalla huollolla voimme luottaa, että laitteet toimivat ilman ongelmia.” Salovalta toteaa. ”Kun laitteet toimivat, voimme unohtaa merkintähuolet ja keskittyä ydinosaamiseemme.”

Skaalautuvuus tuo joustoa pitkällä tähtäimellä

"Kun laitteet toimivat, voimme unohtaa merkintähuolet ja keskittyä ydinosaamiseemme."

Kristiina Valk LTP:llä
Kristiina Valk keräilee asiakkaan tuotteita transboxiin.

MaaS-sopimuksen kattavuus ja kuukausimaksun kiinteä hinta määräytyvät sopimuksen tason sekä käytössä olevan laiteteknologian perusteella.  Ratkaisun voi päivittää sopimuskauden päättyessä, mikä tarjoaa liiketoiminnalle arvokasta joustoa. Sopimuskauden päättyessä asiakas voi jatkaa palvelua entisellä tai tarkistetulla ratkaisulla. Hänellä on myös vapaus kilpailuttaa toimittajia ja valita juuri yritykselleen sopiva vaihtoehto. 

Skaalautuvuus on erityisen hyödyllinen muuttuvissa tuotanto- ja toimintaympäristöissä, antaen yritykselle mahdollisuuden sopeutua muutoksiin. Malli mahdollistaa sen, että palvelu on ajantasainen ja vastaa parhaiten muuttuvia tarpeita. ”On paljon fiksumpaa, että ostetaan palvelua ja katsotaan ajallaan, että miten jatketaan,” Salovalta korostaa.

Ennakoiva ylläpito

Ennen MaaS-palvelua huoltokäynnit LTP:llä olivat pääasiassa reaktiivisia toimenpiteitä laitteiden vikatilanteita. Kun huolto puhdistuksineen tarkastuksineen ja säätöineen tehdään satunnaisesti, laiteviat yleistyvät. Myös laitekannan vanheneminen lisää vikatilanteen riskiä.

Työnjohtaja Janne Auerin mukaan MaaS-palveluun siirtyminen on tuonut merkittäviä parannuksia tuotantovarmuuteen. Kuukausittaiset huoltokäynnit ovat osoittautuneet tehokkaiksi tavoiksi ehkäistä vikatilanteen syntyä. Odottamattomien häiriöiden kustannus on Auerin mielestä kestämättömän suuri etenkin, jos ne voidaan ehkäistä säännöllisellä ylläpidolla ja toimenpiteillä.

Tommi ja Janne LTP
Tommi ja Janne tarkistavat asiakasmerkinnän laatua.

MaaS-palvelu tarjoaa siis enemmän kuin vain kustannustehokasta joustavuutta– se tuo mukanaan myös ennakoivan lähestymistavan laitteiden ylläpitoon. Kuukausihuoltojen myötä LTP Logistics on onnistunut vähentämään odottamattomia vikatilanteita ja parantamaan laitteiden tehokkuutta. Näin on voitu säästää resursseja, jotka aiemmin kuluivat reaktiivisiin korjauksiin. MaaS-palvelu on näin ollen osoittautunut olennaiseksi osaksi LTP:n operatiivista menestystarinaa.

Haluaisitko siirtyä reaktiivisuudesta proaktiivisuuteen? Tutustu MaaS-palveluumme ja kysy meiltä lisää!

Huoltolomake

Yhteydenottolomake

Kiitos!

Viestisi on vastaanotettu onnistuneesti! Olemme yhteyksissä teihin mahdollisimman pian!