Etikettitulostin 2025 – Näin valitset nykyaikaisen ja luotettavan ratkaisun

viivakoodit tuotantoon-getra

Nykypäivän vaatimukset etikettitulostimelle sanelee lainsäädäntö ja valveutuneet kuluttajat.

Merkintöjä voidaan tehdä monista eri syistä ja ratkaisuja on monia, kuten mustesuihku, lasermerkintä ja etiketti. Valintaan liittyy: millaisesta tuotteesta on kyse, pitääkö merkintä saada suoraan tuotteeseen, myyntierään, pakettiin, lavaan jne. Tässä artikkelissa keskitymme etikettitulostimiin ja -applikaattoreihin.

Merkinnät ovat kriittinen osa arvo- ja tuotantoketjua  

Merkinnät välittävät tuotteeseen liittyvää kriittistä tietoa, kuten valmistuspäivän, eränumeron, tuotesisällön ja logistisen tunnisteen. Osa näistä tiedoista on lakisääteisiä, mutta merkintöjen merkitys ulottuu myös kuluttajien odotuksiin, erityisesti jäljitettävyyden osalta.  

Nykyään kuluttajat vaativat entistä tarkempaa ja läpinäkyvämpää tuotetietoa, mikä tekee merkinnöistä keskeisen osan brändin rakentamista. Luotettavat ja tarkat merkinnät vahvistavat brändin arvoa ja sujuvoittavat toimitusketjua. Sen sijaan virheellinen tai puuttuva etiketti voi heikentää luottamusta ja aiheuttaa häiriöitä koko arvo- ja tuotantoketjussa.

Etikettitulostimen merkitys  

Etiketti on enemmän kuin pelkkä tarra. Se on olennainen osa koko tuotantoketjua. Väärin valittu tai epäluotettava tulostusratkaisu voi johtaa merkittäviin tuotantoseisokkeihin, virheellisiin etiketteihin ja laatupoikkeamiin. Näillä on suora vaikutus toimitusvarmuuteen, asiakastyytyväisyyteen ja jopa tuoteturvallisuuteen. 

Siksi täsmällinen, kestävä ja tuotantoympäristöön suunniteltu etikettitulostin on paljon enemmän kuin pelkkä apulaite – se on kriittinen osa tehokasta ja häiriötöntä tuotantoa. Kun etiketöinti toimii luotettavasti, yksi mahdollinen riskitekijä poistuu tuotantolinjalta, ja päättäjät voivat keskittyä siihen, mikä on tärkeintä: laadukkaaseen ja sujuvaan tuotantoon. 

Mitä tuotantolaitokset vaativat etikettitulostimilta vuonna 2025 

Etikettitulostimelle asetettavat vaatimukset liittyvät yhä enemmän tulostettavan informaation määrään ja tarkkuuteen, sillä asiakkaiden odotukset ovat kasvaneet: 

Luotettavuus vaihtelevissa tuotantoympäristöissä 

Laadukkaan etikettitulostimen täytyy toimia nopeasti ja kellon ympäri vaihtelevissa ja vaativissa tuotantoympäristöissä, kuten kuumuudessa, kylmässä, pölyssä ja kosteudessa. Etiketin on pysyttävä kiinni, oltava luettavissa ja kestettävä joskus kovakouraistakin käsittelyä.

Integroitavuus erilaisiin linjastoihin ja tuotannonohjausjärjestelmiin 

Etikettitulostimen on pystyttävä kommunikoimaan saumattomasti tuotannonohjausjärjestelmien kanssa, jotta erittäin pitkälle automatisoidut prosessit toimivat luotettavasti. Lisäksi ohjelmistoihin liittyvissä ongelmatilanteissa ratkaisu tulisi löytyä nopeasti ja mahdollisuuksien mukaan etäyhteyden kautta. 

Älykkäät etikettitulostimet – enemmän kuin pelkkä tarra 

Värillisissä etiketeissä on kiistattomia etuja: niillä voidaan vahvistaa brändi-ilmettä ja lisätä visuaalista selkeyttä. Haasteena on kuitenkin skaalautuvuus. Kun etikettejä täytyy tulostaa suuria määriä, värillisen tulostuksen yksikkökustannus nousee nopeasti liian korkeaksi useimmissa tuotantoympäristöissä. 

Tähän on kuitenkin olemassa toimiva kompromissi: niin sanotut hybridiratkaisut. Esipainetulle, värilliselle etiketille voidaan tulostaa muuttuva tieto mustavalkoisena – esimerkiksi eränumero tai päiväys. Näin saadaan värin tuoma lisäarvo ilman värillisen tulostamisen täyttä kustannusta. 

Etikettitulostin hinta ja kustannustehokkuus 

Etikettitulostimen kustannukset eivät rajoitu pelkkään hankintahintaan, vaan kokonaisuus muodostuu kolmesta osasta: 

  1. laiteinvestoinnista
  1. etiketin hinnasta, ja 
  1. kuluvista osista, kuten värinauhoista tai musteista. 
     

“Halvin on harvoin edullisin – huomioi kokonaisuus!” 

Yleinen virhe on se, että hankinnan perusteena on laitteen ja etiketin hinta. Lopputuloksena taloudellinen kokonaishinta tulee kalliiksi, kun heikkolaatuiset etiketit eivät pysy kiinni tai ovat rypyssä, jotka johtavat tuotteen palautukseen, heikkoon asiakaskokemukseen ja uudelleenkäsittelyyn. 

Joskus koko tuotantoerä joudutaan hävittämään. Tällöin menetetyn tuotteen lisäksi kustannuksia tulee syntyneestä jätteestä. Heikkotasoinen laite vaatii myös jatkuvaa huoltoa ja korjausta, joka nostaa kokonaiskustannusta entisestään.  

Sen sijaan laadukas etikettitulostin kestää hyvin huollettuna vuosia ja ylläpitää tuotantovarmuutta. Huomioi investoinnissa se, kuinka etikettitulostin toimii osana tuotantolinjastoa, jotta se toimii ilman turhia katkoksia. Monet Getran jo 2000-luvun alussa asentamat Videojet 9550 -laitteet ovat yhä aktiivisessa käytössä 

“Asiantuntijan havainnot toimintaympäristöstä paljastavat tuotteen laadun” 

Asiantuntija ei yleensä kiinnitä huomiotaan etikettilaitteeseen, vaan etikettitulostimen ympärillä olevaan lattiaan. Jos lattia on täynnä irronneita etikettejä ja värijälkiä, se kertoo heikosta laadusta, mistä syntyy lisäkustannuksia. 

Vaikka asia saattaa tuntua vähäpätöiseltä, kustannukset kumuloituvat etenkin suuremmissa linjastoissa. Pitkäikäinen ja toimintavarma ratkaisu maksaa itsensä takaisin – ei pelkästään säästöinä, vaan tuotantorauhana. Kun etiketti pysyy paikallaan ja tulostin toimii vuodesta toiseen, yksi tuotannon ”liikkuva osa” on poissa huolista. 

Tulevaisuuden etikettitulostus – mitä odottaa vuodelta 2025 ja sen jälkeen? 

Lainsäädännön lisäksi tuotantolinjaston automaation, jäljitettävyyden ja ympäristövastuun merkitys kasvaa, ja etikettitulostimen rooli korostuu osana tätä muutosta. 

Automaatio ja integraatiot

Modernit tuotantolinjat toimivat yhä tiiviimmin tuotannonohjausjärjestelmien ohjaamina. Etikettitulostimen on kyettävä kommunikoimaan suoraan näiden järjestelmien kanssa – tiedot tuotteen sisällöstä, päiväyksistä tai eränumerosta haetaan automaattisesti järjestelmästä, eikä virheille jää tilaa. 

GS1:n 2D-projekti on esimerkki siitä, mihin suuntaan merkintästandardeja ollaan viemässä: tulevaisuudessa yhdessä 2D-koodissa voi olla enemmän dataa kuin koskaan aiemmin – esimerkiksi tuotetiedot, jäljitettävyys, kuluttajainfo ja jopa ympäristötiedot. Tulostimilta vaaditaan kykyä tuottaa tarkkoja ja luettavia koodeja, jotka säilyvät selkeinä koko toimitusketjun ajan. 

Ympäristöystävällisyys ja materiaaliratkaisut 

Kestävän kehityksen vaatimukset ulottuvat myös etiketteihin. Etikettimateriaali voi estää pakkauksen kierrättämisen, jos liima, pinnoite tai runkomateriaali ei ole kierrätyskelpoista, mikä kasvattaa kustannuksia. Tulevaisuuden etikettitulostimen on pystyttävä käsittelemään ympäristöystävällisiä materiaaleja laadun kärsimättä. 

Luotettavuus on edelleen tärkein ominaisuus

Vaikka teknologia kehittyy, yksi asia pysyy: tuotannon on toimittava. Siksi tulevaisuuden tulostimien pitää olla entistä varmempia, huoltovapaampia ja sopeutuvampia vaihteleviin olosuhteisiin – kylmässä, kuumassa tai pölyisessä ympäristössä. Laitteen rooli on olla näkymätön – toimia taustalla ilman, että se aiheuttaa katkoja tai poikkeamia tuotantoon. 

VWS-Octopus-etiketöintilaite

Näin valitset oikean etikettitulostimen tuotantoosi 

Oikean etikettitulostimen valinta ei ole pelkkä tekninen yksityiskohta – se on strateginen päätös, joka vaikuttaa suoraan tuotannon sujuvuuteen, laatuun ja kustannustehokkuuteen. Kun tuotantolinja käy tauotta, tulostimen on yksinkertaisesti toimittava. 

Jos kuitenkin tarvitset etikettejä, silloin valinta tehdään tuotantoympäristön ja käyttövaatimusten perusteella: 

  • Minkä kokoisia ja tyyppisiä etikettejä tulostat? 
  • Tarvitsetko yksi vai monivärisiä merkintöjä? 
  • Miten tiedot siirtyvät järjestelmästä tulostimeen? 
  • Toimiiko laite ympäristössäsi – kylmässä, kosteassa tai pölyisessä tilassa? 

Yhteensopivuus ja skaalautuvuus ovat elintärkeitä. Laite kannattaa valita siten, että se on helposti integroitavissa tuotannonohjausjärjestelmiin ja pystyy mukautumaan tuleviin tarpeisiin. Lisäksi käyttöliittymän tulee olla helposti päivitettävissä, jos esimerkiksi ERP-toiminnanohjausjärjestelmä vaihtuu. 

Laadukas tuki ja huolto ovat yhtä tärkeitä kuin itse laite. Kun tulostin on osa kriittistä tuotantolinjaa, ei ole varaa seisokkeihin – eikä siihen, että varaosia joutuu odottamaan. Parhaat ratkaisut tulevat toimittajalta, joka hallitsee  

Muista: halvin ei ole aina edullisin. 
Laite voi olla halpa, mutta jos se vaatii jatkuvaa säätöä tai etiketti ei tartu kunnolla, kustannukset kasvavat piilossa. Kun oikea ratkaisu toimii vuodesta toiseen ilman ongelmia, siitä tulee tuotannon näkymätön mutta ratkaiseva voittaja. 

Mieti myös tätä vaihtoehtoa: tarvitsetko etikettiä lainkaan? 
Tietyissä tuotantoprosesseissa merkintä voidaan toteuttaa suoraan tuotteeseen ilman etikettiä – esimerkiksi mustesuihkumerkintälaitteilla, jotka tuottavat kestävän ja tarkan merkinnän sekunnin murto-osassa. Tämä voi olla sekä kustannustehokas että ympäristöystävällinen vaihtoehto. 

Getra – merkintäratkaisujen luotettava kumppani 

Getralla on vuosikymmenten kokemus merkintäratkaisuista ja käytössä on satoja laitteita suurissa suomalaisissa tuotantolaitoksissa – monia niistä on käytetty ongelmitta jopa 20 vuotta. 

Getran valikoimasta on saatavilla merkintäratkaisuja moneen tarpeeseen: 
 
– Etiketöintiratkaisut lavamerkintään. Myös isot A5-kokoiset etiketit.() 
Lämpömustesuihkumerkintälaitteet, kun etikettiä ei tarvita ollenkaan 
Kompaktit ratkaisut pienemmille etiketeille tai isoille sarjoille 
Väritulostusmahdollisuudet ja hybriditoteutukset tehokkaaseen brändäykseen

Lisäksi Getra tarjoaa asiakkailleen myös: 

MaaS-mallin (Marking as a Service) – ei investointipainetta, vaan käyttöön perustuva hinnoittelu 
Huoltosopimukset ja tekninen tuki, joka pitää tuotannon käynnissä ilman katkoja 
Laaja varaosa- ja tarviketarjonta, nopeasti ja omasta varastosta 

Getran merkintälaitteita hyödynnetään sadoissa tuotantolinjastoissa ympäri Suomea. Getra ei ainoastaan huolehdi laitteiden oikeaoppisesta käytöstä ja huollosta, vaan varmistaa, että asiakkaat tietävät lainsäädännön ja kuluttaja-asiakkaiden vaatimukset. 

Katso lisää

Etikettitulostin 2025 – Näin valitset nykyaikaisen ja luotettavan ratkaisun
Viivakoodi tuotannossa: hyödyt ja käyttökohteet
Teollisuuden pakkausmerkinnät – tuhti tietopaketti vuodelle 2025
Tutkimus paljastaa: Strategisen huollon yllättävä merkitys yrityksille
LTP Logistics merkitsee palvelumallilla
Joulupukin kontista 11 vinkkiä tuotemerkintään
Huoltosopimus Bungella: Kumppanuus toi tuloksia pakkausmerkinnässä
Laitekoulutus on investointi turvallisuuteen ja tuottavuuteen